Nadaj swoim domowym produktom kosmetycznym delikatną teksturę i matowe wykończenie na skórze za pomocą naturalnej skrobi tapiokowej. Dodatkowo pomoże wchłonąć nadmiar sebum i zmniejszy uczucie tłustości po użyciu produktu.
Potrzebujesz zmiękczyć swoje produkty kosmetyczne, ułatwić ich rozprowadzanie i pozbyć się nadmiernej tłustości?
Dodaj do receptury skrobię tapiokową, drobno zmielony naturalny surowiec kosmetyczny o doskonałych właściwościach chłonnych. Na skórze wchłonie nadmiar wilgoci i sebum, pomoże ją zmatowić i stworzy na powierzchni lekki pudrowy finisz.
Skrobia tapiokowa jest popularnym składnikiem suchych szamponów, w których pomaga wchłonąć tłuszcz z nasady włosów i nadać fryzurze świeższy wygląd. Znajdzie również zastosowanie w naturalnych dezodorantach, pudrach do ciała i twarzy, mieszankach do kąpieli lub kosmetykach dekoracyjnych. Może służyć jako roślinna alternatywa talku.
Dodając ją do kremów, maseł do ciała i mleczek kosmetycznych, możesz dostosować ich ostateczną konsystencję i ograniczyć zbyt tłuste lub lepkie uczucie po ich nałożeniu. Dzięki temu produkty łatwiej się rozprowadzają, szybciej się wchłaniają i pozostawiają skórę aksamitnie gładką.
Skrobia tapiokowa może być również wykorzystana w tworzeniu kosmetyków jako nośnik składników olejowych, substancji zapachowych i olejków eterycznych lub mieszanek. Pomoże je równomiernie rozprowadzić w sypkich produktach kosmetycznych, a jednocześnie poprawi ich właściwości aplikacyjne. Jest to surowiec kosmetyczny przeznaczony do dalszego przetwarzania.
Korzyści
- Surowiec naturalnego pochodzenia
- Bez syntetycznych dodatków
- Odpowiedni dla wegan
- Delikatny dla skóry, odpowiedni również dla wrażliwej skóry
- Idealny surowiec do produkcji domowych naturalnych kosmetyków
Co to jest tapioka?
Tapioka to skrobia pozyskiwana z bulw manioku, znanego również jako kasawa lub yuca. Ta tropikalna roślina pochodzi z Ameryki Południowej i tworzy podłużne korzenie, które swoim wyglądem mogą przypominać duży słodki ziemniak. Skrobia tapiokowa składa się głównie z polisacharydów amylozy i amylopektyny.
Produkcja rozpoczyna się od zbioru korzeni manioku, które są dokładnie czyszczone, obierane i rozdrabniane na drobną masę. Następnie masa jest płukana wodą, aby oddzielić skrobię. Uzyskany składnik skrobiowy jest suszony i mielony na drobny biały proszek odpowiedni do zastosowania w kosmetyce i przemyśle spożywczym.
Zalecane użycie
Używać jako surowiec do produkcji kosmetyków.
Wskazówka na tworzenie – musująca sól do kąpieli
Wymieszaj 60 g soli Epsom, 20 g sody oczyszczonej, 10 g kwasu cytrynowego, 10 g skrobi tapiokowej w proszku i 5 kropli ulubionego olejku eterycznego lub mieszanki eterycznej. Możesz dodać naturalne barwniki i wsypać warstwami do ozdobnego słoika. Dodawaj do kąpieli.
Zalecane przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu, chronić przed ciepłem.
Kraj pochodzenia
Niemcy
Skład
Tapioca Starch
100% pure and natural
Wyprodukowano wyłącznie z czystych, naturalnych składników, bez zbędnych dodatków i syntetycznych substancji.
Laboratory tested
Wegan
Wskazuje, że produkt jest odpowiedni dla wegan. Nie zawiera i nie użyliśmy żadnych części zwierzęcych podczas jego opracowywania, produkcji lub testowania.
Produkty alternatywne
Ocena
Skrob tapiokowy, proszek
Surowiec kosmetyczny
Chcesz dodać własną recenzję? Jesteśmy ciekawi Twojej opinii.
Zaloguj się / Zarejestruj się