Tražite prirodan način za zgušnjavanje kozmetike i davanje glađe
teksture?
Isprobajte guar gumu, fini biljni prah iz sjemenki guar drveta s iznimno
jakom sposobnošću vezanja vode. U kozmetici se koristi kao
zgušnjivač, koji pomaže u prilagodbi konzistencije
proizvoda i za izradu gelova.
Nakon miješanja u vodi stvara viskoznu otopinu, stoga je pogodna za
recepte s visokim udjelom vode. Pomoći će vam stabilizirati
kozmetičke smjese i emulzije, dajući im puniju, glađu konzistenciju. Ali
budite oprezni, sama po sebi ne djeluje kao emulgator potreban za spajanje uljne
i vodene faze.
Zahvaljujući sposobnosti vezanja i zadržavanja vode, podržat će
osjećaj hidratacije u koži. Na površini stvara fini film
koji kožu ostavlja glađom i mekšom. U kozmetici za kosu pomoći će
poboljšati klizavost proizvoda i olakšati njegovo ravnomjerno
nanošenje na kosu.
Kada je riječ o doziranju, manje je više. Guar guma djeluje već
u maloj dozi. Velika količina može stvoriti previše gustu,
rastezljivu ili ljepljivu masu. Stoga je dodajte u recept postupno i uvijek je
temeljito promiješajte kako se ne bi stvorile grudice.
Guar guma ne treba zagrijavanje da bi zgusnula vodenu fazu.
Dovoljno ju je polako sipati u vodu uz temeljito miješanje i pustiti da
postupno apsorbira vodu. Može blago zamutiti izvorno bistre
pripravke, što je njezina prirodna karakteristika.
To je kozmetička sirovina namijenjena daljnjoj obradi, a ne samostalnoj
izravnoj primjeni.
Prednosti
- Sirovine prirodnog podrijetla
- Bez sintetičkih aditiva
- Pogodno za vegane
- Zgušnjavajuća, gelotvorna i stabilizirajuća
svojstva
- Hidratantni učinak
- Idealna sirovina za proizvodnju domaće prirodne
kozmetike
Prirodni zgušnjivač iz mahunarki
Guar guma se dobiva iz sjemenki guar drveta (Cyamopsis
tetragonoloba), mahunarke koja se uzgaja u južnoj Aziji. Glavna
komponenta guar gume je polisaharid galaktomanan, koji može vezati veliku
količinu vode i stvoriti gustu viskoznu otopinu.
U proizvodnji se odvaja unutarnji dio sjemenki guar drveta bogat
galaktomananom, koji se zatim melje i čisti u obliku finog svijetlog praha.
Zbog svoje izrazite sposobnosti zgušnjavanja, guar guma se koristi ne samo
u kozmetici, već i u prehrambenoj industriji.
Preporučena upotreba
Služi za izradu domaće kozmetike. Stabilizira emulzije, povećava
viskoznost proizvoda i pruža gladak, svilenkast osjećaj. Idealno za
zgušnjavanje šampona, gelova za tuširanje, losiona za tijelo, seruma
i tekućih sapuna.
Savjet za stvaranje – hidratantni gel
U 30 ml Hidrolata
ruže damascene BIO vrlo polako i uz intenzivno miješanje dodajte
0,1–0,2 g guar gume. Nastavite dok ne nastane gladak gel bez grudica
i ostavite ga nekoliko minuta da se slegne kako bi guma u potpunosti
vezala vodu.
Rezultat će biti jednostavan lagani gel pogodan, na primjer, kao osnova za
daljnje kozmetičko stvaranje. Budući da sadrži vodu i nije konzerviran,
pripremite samo malu količinu, čuvajte je u hladnjaku i brzo potrošite.
Preporučeno skladištenje
Čuvati na suhom, zaštićeno od topline.
Zemlja podrijetla
India
Sastav
Cyamopsis Tetragonoloba Gum